Weinig zuurstof in speelzaal EK Slovenië en IM-titel voor Stefan Kuipers

Het Apeldoornse team op het EK voor clubteams in Slovenië speelt onder de naam Accres Apeldoorn. Het team is vernoemd naar de nieuwe sponsor. Op de ranglijst neemt het team na vijf ronden een middenmootpositie in. Dat is qua rating ongeveer volgens verwachting. Merijn van Delft heeft het zwaar op het tweede bord. De eerste partij won hij, daarna volgde een lange rokade van drie nullen. Op zich bereikte hij goede eindspelstellingen, maar dat mocht niet baten. Zelf noemt hij zuurstofgebrek in de speelzaal als een mogelijke (deel)verklaring. Ik heb per mail een zuurstofmasker gesuggereerd, want dan heb je én zuurstof én je legt een duidelijk statement af naar de organisatie. Merijn vindt het echter praktischer om af en toe naar buiten te lopen. De teamfoto op het bordes is gemaakt door teamfotograaf Anish Giri en de foto van de spelers aan het bord heeft Erik Smit gemaakt. Partijen kun je naspelen via de site van het toernooi.

Over het thema speelomstandigheden heb ik eerder een artikel op de site van het Max Euwe Centrum geschreven.

Ook op de MEC-site verschijnt na 27 oktober een verhaal van mij over 'schaken en kleding' (met tientallen foto's). Op 27 oktober verschijnt een korte versie van het verhaal in het KNSB-blad SchaakMagazine. Besproken aspecten zijn onder meer: representativiteit, voorschriften van de Europese schaakbond ECU, kleding als voorwaarde om goed te presteren en maatschappelijke boodschappen uitdragen via kleding. Om een paar namen te noemen: waarom geeft bondscoach GM Vladimir Chuchelov kledingadviezen aan GM Anish Giri, waarom draagt GM Jan Timman soms sportschoenen, waarom scoort IM Roeland Pruijssers een GM-norm op slippers en hoe kijkt GM Boris Gulko terug op het protest van GM John van der Wiel tijdens de Olympiade 1982 in Luzern.

De KNSB site meldt dat FM Stefan Kuipers door zijn prestaties op het EK virtueel boven de 2400 Elo puntengrens is gekomen en dus zeker de IM-titel krijgt. Hij heeft ook al voldoende IM-normen. Omdat zijn Duitse club resultaten pas doorgeeft voor de juli lijst van 2012 kan het tot zolang duren voordat de titel wordt toegekend. Zie hieronder voor een foto van Stefan die fotograaf Fred Lucas voor het boek 'Schaaktalent ontwikkelen' heeft gemaakt.

Gepost: 30-9-2011