Het leven en het schaakspel zitten vol gemiste kansen

IM Roeland Pruijssers heeft op het EK voor clubteams in Slovenië in de zesde ronde met de zwarte stukken gewonnen van GM Robert Hübner. Zie de partij. Uitgebreide informatie staat verder op de toernooisite.

Inmiddels is de zevende ronde gespeeld. Die heeft Accres Apeldoorn met 6-0 gewonnen. Daardoor is het team geëindigd op de 18e plaats.

De Duitser Hübner is taalwetenschapper, professor en een voormalige wereldtopper. Hij spreekt zo'n acht talen waaronder Nederlands. Hij is befaamd om zijn partijanalyses van 25 A-viertjes. Zelf heb ik ook tegen Hübner gespeeld. Dat was ongeveer 42 jaar geleden in Leiden in één van de befaamde V&D-simultaans. De gebeurtenis staat op mijn netvlies en in mijn emotiegeheugen gekerfd: de man doet een zet, stapt naar het volgende bord, komt terug (dat mag een simultaangever als hij op het volgende bord nog niet heeft gezet), neemt zijn zet terug, slaat en passant (dat had ik even gemist) en mijn stelling stort ineen.

IM Merijn van Delft heeft in de zesde ronde in Slovenië een tweede punt gepakt. Dat had al eerder het geval kunnen zijn als hij had gewonnen van GM Arthur Kogan. In de stelling hier boven speelt hij 34. Te1 wat een logische positionele zet lijkt. De zet verliest echter. Tja, het leven en het schaakspel zitten vol gemiste kansen. 

Dezelfde Kogan heeft de site Olalachess. Dat is een site gericht op 'the way to harmony & positive thinking'. Kogan zegt dat je je stukken moet laten lachen. Dat is een variant van met je stukken praten (zie ook GM Jonathan Rowson in 'The Seven Deadly Chess Sins' en Sara in de film 'Lang leve de koningin').

Het is allemaal een kwestie van perspectief natuurlijk: hoe kijk je er tegen aan. De grote filosoof Ali B. besprak dat thema gisteravond in het tv-programma Pauw & Witteman. Hij is blij dat hij niet in een decadent milieu is opgegroeid, maar in een Amsterdamse achterstandswijk. Daar was van alles aan de hand en daar kon je veel van leren. Ali B. kwalificeerde de buurt daarom als een bijzonder 'kansrijke omgeving'. Het leven en schaakpartijen bieden vaak kansen genoeg, maar je moet ze wel zien en pakken.

Terzijde: Wehkamp biedt vanaf 25 oktober de dvd 'Lang leve de koningin' aan voor 4,99 euro. Reserveren is al mogelijk volgens de site van het postorderbedrijf.

Gepost: 1-10-2011