ONK Dieren 2015: leren van je fouten

Tijdens de B-groep van het Open Nederlands Kampioenschap Dieren speelde ik een aantal partijen zoals Ajax in de tweede helft van de uitwedstrijd tegen Rapid Wien. Niet best dus.
De scherpte ontbrak. 
Van je fouten kun je leren. Bijvoorbeeld door diagrammen uit partijen te destilleren en daar commentaar in woorden bij te zetten.

Partij 1. Karel van Delft – Murk Viersma 0-1
Wit staat iets minder, maar moet zeker geen stukken gaan ruilen.

 

Partij 2. Bernard van Lenthe – Karel van Delft 0-1
Een simpele damewinst op zet 33 voorkomt dat de partij 80 zetten moest duren.

 

Partij 3. Karel van Delft – Bob de Wit 1-0
Na 20. Dd6 was het harder uit gegaan. De witte toren komt binnen op c7 of zelfs op c8, waarna een dubbele aanval met de dame volgt. Zwart dreigt van alles, maar het slaat niet door.

 

Partij 4. Edwin de Jonge – Karel van Delft remise
Gewoon blijven staan en de stelling is in balans. Na pionverlies moest de remise van actief tegenspel en een fout van de tegenstander komen.

 

Partij 5. Karel van Delft – Peter Hoogakker 0-1
Wit staat uitstekend na 13. Ph4 met plan 14. Pf5. Nu ging het mis doordat wit zichzelf opblies met een te trage aanval en een misrekening, waarna pion e4 verloren ging.

 

Partij 6. Gert-Jan van Oostenbrugge – Karel van Delft remise
Zwart kijkt niet diep genoeg: 21..Pxb3, 22. Dd3 Txb2, 23. Dc3 De2 en uit.

 

Partij 7. Karel van Delft - Khoi Pham 0-1
De tienjarige Amsterdammer blaakt van zelfvertrouwen. Wit speelt te passief. Na enkele zwakke zetten valt de c-pion. Stukverlies bespoedigt het einde. Simpel stap 2 trucje gemist. Als je alleen naar positioneel tegenspel kijkt, kan het na een tactisch grapje snel klaar zijn.

 

Partij 8. Thijs de Bock – Karel van Delft 1-0
Mijn tegenstander en 2300-plus spelers Lars en Thomas (die dagelijks meereden en met me analyseerden) verklaarden de stelling dood voor zwart. Fritz laat zien dat zwart beter staat na 23…hxg5, 24. Txg5 Dh6!. Na 23…Lxg5 volgt 24. Dxf7 Kh8, 25. Pg6 en uit. In beide varianten is een pion niet meer op het oorspronkelijke veld. GM Nicolai Krogius beschrijft dergelijke denkfixaties in ‘Psychologie im Schach’.

 

Partij 9. Karel van Delft – Frans de Vreeze remise
Wit oefent druk uit en krijgt ruimte en initiatief. Maar wit rekent niet diep genoeg om dat om te zetten in groot voordeel. Vervolgens krijgt zwart een winnende counter in de schoot geworpen. Zoiets kan uit de lucht vallen als je niet oplet. In het eindspel zag hij niets meer. Dat zag wit dan weer wel: doorspelen tot zwart van armoe maar remise aanbiedt.

Gepost: 1 augustus 2015